At balancere uddannelse og ridning

At balancere uddannelse og ridning

7. januar 2019 Af Line Padetzski

Udfordringen at balancerehest horse uddannelse ridning

Det kan være utrolig svært, at balancere mellem uddannelse og ridning. Uddannelsen er ikke altid dét som bliver prioriteret først, fordi det kan være mere tiltrækkende at bruge tid sammen med éns bedste ven – hesten. Man kan selvfølgelig vælge, at kombinere de to ting ved at uddanne sig til berider, smed eller lignende. Men hvis man ikke vælger denne vej, og gerne vil beholde ridning som sin hobby, så kræver det evnen til at balancere.

For lad os være realistiske: Hestesporten er dyr, og kræver en god økonomi – der er nærmest kun udgifter forbundet med den. Derfor kræver det en job, hvor man har en god indtægt. Derfor valgte jeg at prioritere uddannelse, fordi jeg vidste at det ville skabe god mulighed for, at få et godt job på et tidspunkt.

Fristende at vælge hesten først

Det har altid været fristende at prioritere hestene først, men hvis man skal klare det hele, både hesten og uddannelse – bliver man nød til at gå på kompromis. Man bliver nød til at acceptere, at man ikke altid kan yde 110% begge steder. Og man kan ikke gå rundt med dårlig samvittighed konstant, så man bliver nød til at affinde sig med det. Læs mere om mine personlige erfaringer nedenfor.

Mine erfaringer

Jeg har gennem hele mit liv haft brug for at balancere mellem min skolegang og træning af hestene. Derudover har jeg også haft brug for at prioritere veninder, fitness, familie, osv. Læs mere om hvorfor det har kunnet lade sig gøre i det følgende.

Folkeskole og gymnasiumstudent hest ridning uddannelse

Da jeg var yngre og gik i folkeskolen og gymnasiet var det en del lettere, fordi jeg stadig boede hjemme ved mine forældre. Mine forældre har haft heste al den tid jeg har levet, og de har altid været en stor del af min hverdag med heste. Min mor aktivt del i min træning af hestene, mest i form af longearbejde. Min far har passet dem, ved blandt andet at trække dem ud og ind fra fold, fodring, udmugning etc. På den måde har jeg altid anset vores liv med heste som et samarbejde.

Derfor var det lettere for mig at balancere mellem ridning og uddannelse da jeg boede hjemme. Jeg kunne altid regne med, at hvis jeg presset med skole – ville mine forældre “overtage” træningen, så der var plads til at fokusere på skolen.

Universitet

I 2014 flyttede jeg til Århus, fordi jeg skulle starte på Århus Universitet. Derfor flyttede to af hestene med, og de blev opstaldet på Kirstinelund Sportrideklub lige udenfor Århus. Det gjorde, at jeg lige pludselig skulle til at have al ansvar for hestene og den daglige pasning – uden muligheden for at få hjælp fra mine forældre.

Det kræver en del at skulle passe to heste og samtidig læse en videregående uddannelse. Jeg blev derudover også nød til at have et studiejob, for at kunne klare tingene økonomisk. Mine forældre var dog så gavmilde, at de ville betale opstaldningen og undervisning ved Susanne Barnow. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre på en SU, hvis man også skal bo inde i Århus.

Efter et par år besluttede jeg – sammen med mine forældre – at det var tid til at pensionere den ene af hestene (min junior hest). I stedet kunne jeg fokusere 100% på min unghest Look Up, som på daværende tidspunkt var 6 år. Da jeg kun skulle have én hest opstaldet, blev der råd til fuldpas, som betyder at jeg ikke skulle passe hesten i dagligdagen, men kun træne ham. På den måde fik jeg også mere tid til at fokusere på andre ting, så som veninder, fitness og selvfølgelig skolen, som nu krævede en del mere opmærksomhed end i starten.

Det kræver en del at balancere det hele, hvis man gerne vil have begge dele. Her er nogle af mine erfaringer i forhold til hvordan det kan lade sig gøre.

Mine råd

  • Vær åben overfor dem omkring dig

    Du bliver nød til at informere folk omkring dig (venner, familie og kæreste) om, at du har mange ting, som du skal balancere, og derfor kan du ikke altid være tilgængelig til alt. Hestelivet kræver meget, og det bliver dem omkring dig nød til at affinde sig med, for at alting kan gå op.

  •  Prioriter

    Du kan ikke yde 100% alle steder, derfor er det en god ide at prioritere de ting, som er vigtigst. Det er ikke altid hest og uddannelse, fordi så kan det godt blive surt. Ting som at spise brunch med veninder, gå ture med kæresten, en tur i fitness er også vigtige for at du kan holde motivationen.

  • Strukturer

    Du skal finde en måde, hvorpå du kan strukturere din hverdag. Hvis du hver gang, at du har noget du skal, skriver det i en kalender eller lignende, kan du holde styr på det hele, og på den måde undgår du at blive stresset over at skulle huske alting.

  • Giv dig selv lov til at holde fri

    Når du ´booker´tid i din kalender til de forskellige ting, er det vigtigt at du også sætter tid af til at slappe af. Ellers kan det hele nemt blive for meget.

Det kan godt lade sig gøre, at tage en videregående uddannelse, samtidig med at man rider på topniveau, men du skal gøre sig klar på, at det kræver struktur og at man er villig til at gå på kompromis.