Fra unghest til Grand Prix – mine erfaringer som amatør

Fra unghest til Grand Prix – mine erfaringer som amatør

11. april 2019 Af Line Padetzski

Vi er imponeret over de mange gode blogs, der findespå vores website www.ridersnotebook.dk
Derfor bringer vi hver måned et særligt udvalgt blogindlæg her i magasinet. Denne gang er det Line Padetzski, der er vores ’BlogSpot’.Vi, hos Riders NOTEBOOK, vil gerne sige tusind tak til Line for hendes arrangement på bloggen.


Inden du vælger at investere i en ung hest, skal du gøre dig klart, hvor lang vej der faktisk er, før du kan ride på det sværeste niveau. Men selv om det er en lang, hård proces, så falder det alt sammen tilbage på dig – både på godt og ondt – og det er noget helt specielt. Den følelse, man får i maven, når man står på sejrsskamlen, er det hele værd.

Mine erfaringer

Det er vigtigt for mig at sige, at jeg er amatør. Når jeg siger det, mener jeg, at jeg ikke har nogen uddannelse i forhold til heste, og jeg lever heller ikke af det. Det er vigtigt, fordi dette indlæg handler om de erfaringer, som jeg har gjort mig, mens jeg har haft mange ting og forpligtelser ved siden af hesten. Der er selvfølgelig nogle aspekter af uddannelse af en unghest, som er anderledes, når man er amatør, fordi man ikke har de samme muligheder som de professionelle. Der er flere faktorer, som man skal overveje:

Valg af hest

Inden processen med at uddanne din egen hest overhovedet går i gang, skal du gøre sig tanker om, hvad du vægter højest ved din kommende hest. Det første, som du skal overveje, er hvilket prisniveau, der er realistisk for dig. Fordi som man siger: Det dyreste er ikke at købe hesten, det er derimod de månedlige udgifter. Hver måned er der mange udgifter til bl.a. smed, dyrlæge, undervisning, udstyr etc.

Derudover skal du også overveje dit ambitionsniveau. Har du ambitioner om at ride skovture, deltage ved klubstævner eller landsstævner? Dit valg af hest skal selvfølgelig reflektere dit ambitionsniveau. Hvis du har ambitioner om at skulle gå hele vejen enten inden for dressur eller spring, så kan det være, at du skal investere i en yngre, mere urutineret hest, som du kan uddanne selv. Hvis du derimod gerne vil deltage i stævner inden for den nærmeste fremtid, kan det være, at du skal investere i en lidt ældre hest, som måske ikke kan udvikle sig særlig meget mere, men som derimod er klar til start med det samme. Det hele starter selvfølgelig med hesten, så disse overvejelser skal du gøre dig inden processen overhovedet starter.

Træning af din hest

Det er selvfølgelig sjovt selv at træne hesten, ellers ville man ikke have den. I gode perioder har du måske lyst til at ride hesten HVER dag. Andre perioder (især om vinteren) kan det være lidt svært at finde motivationen. Selvfølgelig kan hesten godt tåle at holde en enkelt ekstra fridag. Og det skal der være plads til, når man også har en masse andre ting i hverdagen, man skal tage sig af. Derfor gælder det om at finde en mellemvej, som både hest og rytter får mest ud af.

Selve træningen

Det giver sig selv, hvorfor hesten ikke kan holde til at blive redet hver dag. Det er selvfølgelig forskelligt, hvor meget hestene kan holde til, og det kommer an på, hvor hurtigt den restituerer. Hvis man træner hesten for meget, kan den få en overanstrengelse, og det kan tage tid at komme sig over.

Den mentale del

Det er også vigtigt at holde pause fra træningen pga. det mentale aspekt. Du kan sammenligne det med dig selv. Hvis du lavede det samme hver dag, ville du nok også køre lidt træt i det. Ved at give hesten en pause, kan den genfinde motivationen for at lave noget, og det vil gavne din ridning. Især med de unge er det også meget vigtigt at lave noget afveksling i træningen. Det kan enten være i form af longering, gymnastikspring, gå en tur eller lignende.

Generelt plejer jeg at træne hesten 3 dage, og så give den en fridag. Det er ikke lige hård træning hver dag. Første dag efter en fridag plejer jeg enten at ride dybt og let eller longere for ligesom at få gang i musklerne igen. På andendagen og tredjedagen plejer jeg at træne lidt mere intensivt, og derefter plejer vi at holde en fridag for at restituere. 

Undervisning

Når du har din hest, og du skal i gang med træningen, er der nogle beslutninger, du skal tage dig. Hvis du gerne vil have, at du og din hest som ekvipage skal blive bedre, vil jeg klart anbefale at få hjælp fra en underviser. Alt efter ambitionsniveau og erfaring med at ride, så er det en god ide at få undervisning mellem 1 og 8 gange om måneden.

Hvem skal man vælge som træner?

Det kan være en sand jungle at skulle vælge underviser. Der er ti tusind forskellige meninger om, hvem der er en god underviser, og hvem der ikke er. Derfor bliver man som oftest nødt til bare at følge sin mavefornemmelse. Man kan få en mavefornemmelse ved at få en prøvetime ved en potentiel underviser.

Derudover er det også en god ide at finde en underviser, som passer til det givne niveau, du er på. Hvis du f.eks. gerne vil have hjælp til uddannelse af din unghest, kan det være, at du nok skal finde en underviser, som har erfaring med at ride unghest. Hvis du gerne vil have hjælp til at lære changementer, er det en god ide at finde en, som har erfaring med at changere osv.

Det er også vigtigt at huske, at undervisning er en vare, som du betaler for, og hvis du ikke er tilfreds eller føler, at du får noget ud af det, så kan du altid finde en anden.

Økonomi

Det koster mange knaster at have en hest – hver eneste måned. At være rytter er virkelig en livsstil, som man siger, især på den økonomiske del. Det er bl.a. gældende i form af økonomi, fordi en (stor) del af den månedlige indtægt skal betale for at have hesten. Den del bliver man nødt til at forberede sig på, fordi det er bare sådan, det er, hvis man gerne vil ride.

Opbakning

Et meget stort aspekt af at være rytter er, at personer omkring dig skal acceptere det. Det kan være ret svært for udefrakommende at forstå –“Hvorfor er det så vigtigt med den hest?”

Men af en eller anden grund har vi valgt at forelske os i hestens verden, og vi prioriterer den oftest gerne over alt andet. Det bliver omverdenen nødt til at acceptere, hvis du skal have det til at fungere. Personligt har jeg været meget heldig. Mine forældre har altid bakket mig 120 % op. De har stået op midt om natten i weekenden til stævner, kørt i timevis til undervisning mandag aftener og sagt nej til familiearrangementer for “min hestning”. Det er jeg selvfølgelig yderst taknemmelig for, og det er klart noget, der har hjulpet mig til at nå hele vejen.

Fold

Der er meget delte meninger om, hvordan heste skal på fold. Der er nogen, der mener, at heste ikke skal gå på fold, enten fordi de bliver skadet, eller fordi deres hest ikke kan lide at gå på fold. Der er andre, der mener, at hesten ikke kan gå nok på fold. Jeg hører nok til den sidste. Umiddelbart kan jeg ikke udtale mig om, om der virkelig findes nogen heste, som ikke kan lide at gå på fold. Det eneste, jeg kan udtale mig ud fra, er, at jeg aldrig har haft en hest, som ikke elskede det.

Min holdning er, at heste har rigtig godt af at gå ude og bevæge kroppen. Især med de unge har jeg oplevet gavn af at gå ude og lege med andre. Deres led og sener bliver stærkere af at komme ud. Derudover har de også godt af det rent mentalt, fordi de lærer, at de ikke altid er stærkest i flokken. Det kan du også bruge i ridningen, fordi der skal du jo fungere som “lederhesten”. Din hest skal have respekt for dig og stole på, at du aldrig vil udsætte den for noget ondt. De unge heste lærer gerne dette af at gå sammen med ældre heste.

Når hesten bliver lidt ældre og dermed måske også trænet lidt hårdere, kan det godt være en god ide at skære ned på, hvor længe hesten går ude. Men jeg er stadig fortaler for, at hesten går ude mindst nogle timer om dagen. 

Dyrlæge

Idet hesten koster mange penge både at købe og passe, så er der mange, som bliver let forskrækkede og tilkalder dyrlægen i tide og utide. Det kan selvfølgelig være en god ide, men det kan nemt løbe op og blive dyrt – hver måned. Derfor synes jeg, at du skal huske på, at hesten også kan være lidt øm af den ene eller anden grund. Sammenlign det med dig selv – du kan også være øm, enten fordi du har ligget forkert, trådt forkert eller forstrukket noget. Men det går som oftest over helt af sig selv. Det er det samme med hesten, og det synes jeg ikke, at du skal glemme. MEN der er selvfølgelig undtagelser, og nogle gange er det klart den bedste mulighed at ringe til dyrlægen. Det vigtigste er bare: Husk lige at tænke dig om, inden du tilkalder dyrlægen.

Tålmodighed

En sidste vigtig ting, som du skal huske på, er at have tålmodighed. Din hest er et levende væsen, som kan have dårlige dage ligesom dig. Derfor er det bedre bare at sætte hesten tilbage i boksen nogle dage i stedet for at kæmpe videre. Selvfølgelig kan du ikke gøre det hver dag.

Det er en lang proces at uddanne en hest fra bunden. Nogle dage kan det føles som om, at der ikke er sket udvikling i lang tid, og andre dage føles det som om, det går meget fremad. Det vigtigste er bare at huske at nyde det.